Przerwy podczas spotkań/szkoleń online

Skoro szkolenie jest realizowane online, a jego uczestnicy są w swoich domach, pojawia się pytanie o konieczność robienia przerw, ich ilość oraz czas ich trwania. Odpowiedź jest dość jednoznaczna i wynika nie z samego rodzaju spotkania, ale z aktywności, która jest podczas niego realizowana. Niezależnie od tego czy jesteśmy na sali szkoleniowej, czy przed ekranem komputera i z uwagą wsłuchujemy się w prowadzącego, organizm męczy się, a efektywność naszych działań spada. W konsekwencji potrzebna jest przerwa, aby zregenerować siły. W przypadku szkoleń online przerwy mogą być nieco krótsze (np. obiadowa) ze względów logistycznych, ale ich ilość powinna być podobna jak w szkoleniach stacjonarnych. Jeżeli zrezygnujemy z przerw, uczestnicy prawdopodobnie samodzielnie będą je sobie wyznaczali, a na wirtualnej sali szkoleniowej pozostaną jedynie niezainteresowane ikonki.

tekst: dr Michał Wiechetek

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o specyfice szkoleń online, zachęcamy do pobrania naszego darmowego e-booka “”Edukacja i spotkania online – angażujące formy prowadzenia zajęć”, który dostępny jest tu: POBIERZ E-BOOKA