Wykorzystanie tradycyjnych i nowoczesnych technik teatralnych w edukacji dorosłych

W edukacji dorosłych można posłużyć się technikami teatralnymi – tradycyjnymi, jak np. teatr lalek oraz bardziej nowoczesnymi, których przykładem jest poezja zaciemniania (blackout poetry).

Za pomocą lalek można zrealizować dowolny cel edukacyjny np. w dynamiczny sposób zaprezentować treści związane z wypaleniem zawodowym, gdzie jedna lalka odgrywa rolę pracoholika a druga – terapeuty, który w ramach psychoedukacji przekazuje zasady skuteczne w profilaktyce tego zjawiska.

Poezja zaciemniania (blackout poetry) – to technika, która zachęca do zmiany istniejącego tekstu i nadania mu zupełnie nowego znaczenia. Polega na zakreślaniu słów z zadrukowanej kartki książki lub gazety, dzięki czemu powstaje nowy tekst, inny sens. Wybór słów jest dowolny – tutaj również można twórczo pokierować grupą i ukierunkować na różne cele np. opis swojego zawodu, oczekiwań związanych z pracą; marzeń itp.

Więcej na ten temat przeczytacie w darmowym e-booku “Sztuka tradycyjna i narzędzia artystyczne ICT w niezawodowej edukacji osób dorosłych.”