Dobór metod szkoleniowych, opracowanie scenariusza oraz materiałów szkoleniowych

Treści szkoleniowe należy przekazać uczestnikom poprzez wykorzystanie odpowiednich metod, które powinny być dostosowane m.in. nie tylko do możliwości odbiorców, wielkości grupy szkoleniowej, ale również fazy procesu grupowego i czasu trwania szkolenia.

Do metod klasycznych zaliczamy m.in wykład, dyskusję, studium przypadku, film, odgrywanie ról, gry, symulacje i aplikacje komputerowe, ćwiczenia pisemne, ćwiczenia w podgrupach. Z kolei do niestandardowych metod możemy zaliczyć m.in. techniki wizualne i rysunkowe, techniki wyobrażeniowe, wykorzystanie humoru oraz absurdu, techniki relaksacyjne, użycie słowa pisanego, praca z ciałem, kreatywne wykorzystywanie rzeczy codziennego użytku (por. Łaguna i Fortuna, 2015).

Na podstawie badań w obszarze psychologii uczenia się można stwierdzić, że lepsze efekty edukacyjne uzyskuje się wówczas, gdy podczas szkolenia angażowane są różne zmysły uczestników, a metody szkoleniowe są urozmaicone.

tekst: dr Iwona Ulfik-Jaworska

Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie czynniki sprzyjają nabywaniu wiedzy i umiejętności podczas szkolenia online, zachęcamy do pobrania naszego darmowego e-booka “”Edukacja i spotkania online – angażujące formy prowadzenia zajęć”, który dostępny jest tu: POBIERZ E-BOOKA